Woning en tuin inrichten met bloempotten
Bloempotten hebben grote invloed op de sfeer van je tuin. In woon – en tuinprogramma’s komen ze ook ruimschoots ter sprake. Vele merken, maten en vormen passeren de revue. De diversiteit is ongekend groot, maar welke moet je kiezen?
Zo vind je de juiste maat
De juiste maat vinden is vaak een lastige opgave. Er zijn een paar trucjes om de juiste maat te vinden. Bepaal de positie waar de bloempot moet komen te staan en neem simpelweg de maten op. Bereken dus hoeveel ruimte er in de hoogte en breedte beschikbaar is. Om zeker te zijn van je keuze, kan je de maten testen door gewoonweg dozen of iets dergelijks te stapelen. Zo krijg je een live voorbeeld en zie je bijvoorbeeld ook of de grootte/hoogte combineert met de afmetingen van omringende planten en tuinmeubilair.
Onkruid bestrijden
Wie eenmaal een plant of boompje geplaatst heeft in de bloempot, kan de groei van onkruid in de pot tegengaan door de laatste 7 cm tot aan de rand op te vullen met boomschors. Boomschors kent vele voordelen, zoals het langer vasthouden van water en het gaat daarbij onkruidgroei tegen. Wie verschillende grote bloempotten in de tuin plaatst kan ook kiezen voor een big bag boomschors. In deze big bag zit 1 kuub boomschors, hiermee zijn zowel bloempotten op te vullen als de randen langs de schutting bijvoorbeeld.
Grote, hoge bloempotten plaatsen
Een hoge bloembak van ca. 1 meter hoog klinkt groot, maar toch is dit niet helemaal het geval. Als we een tuin met een diepte van 20 meter als voorbeeld nemen en we plaatsen een bloempot voor buiten van 100cm breed en 100cm breed op het terras, dan schrik je rot en lijkt het net of er een blokhut op je terras staat. Staat deze bloempot achter in de tuin, dan lijkt het ineens een middelmaatje. Veel mensen maken deze fout en kiezen op basis van de afmeting van de bloempot en hun veronderstelling van wat ‘groot’ en ‘hoog’ is.
En het materiaal?
Het materiaal waaruit een bloempot is gemaakt heeft veel invloed op de vorm en structuur. Met bepaalde materialen kunnen sommige vormen niet gemaakt worden net als sommige materialen nooit een natuurlijke uitstraling zullen krijgen. Grofweg kunnen we onderscheid maken tussen kunststof, composiet en natuurlijke materialen.
Met al deze materialen kunnen bloempotten voor buiten en binnen gemaakt worden. Volledig kunststof bloempotten zijn gemaakt van materialen zoals polyethyleen of polyester. Polyester leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor rechte vormen en een gladde finish. Het nadeel van polyester is dat het heel hard is en daardoor kwetsbaarder is. Ook het prijskaartje van deze bloempotten is vaak aan de hogere kant.
Polyethyleen bloempotten zijn vaak sterker, lichter en goedkoper. De techniek waar deze bloempotten meegemaakt worden is helaas niet geschikt voor rechte vormen, maar maken uitzonderlijk grote maten wel weer mogelijk. Natuurlijke materialen zoals terracotta hebben de ultieme naturel look. maar zijn erg zwaar en moeilijk vindbaar in grotere maten. Composiet is vaak een betere oplossing om de naturel look te krijgen. Door een mix van kunststoffen en natuurlijke materialen blijven de bloempotten betrekkelijk licht en zijn ook redelijk geprijsd. Als is het tegenwoordig wel even zoeken naar een goede kwaliteit.