Al eens nagedacht over het bouwen van een chalet?

Je eigen vakantiestekje; je hebt er wellicht al over nagedacht. In het buitenland, ergens in Nederland, groot, klein, aan het strand of op een camping. Eindeloze opties. Maar je kunt ook je eigen chalet bouwen! Alles naar je eigen wens, lekker gebruiksklaar en écht iets origineels.

De voordelen

Een chalet zelf laten bouwen heeft veel voordelen. Je kunt, zoals al eerder gezegd, écht alles zelf bepalen. Een extra kamer voor je kinderen? Check. Laminaat in de woonkamer en tapijt in de slaapkamer? Check. Een grijs geverfde buitenkant? Check. Indelingen, afmetingen, interieur, exterieur, materialen, inrichting, alles kan je naar je eigen hand zetten.

 

Vrijwel alle chalets die men zelf heeft laten bouwen zijn op het moment dat ze de fabriek verlaten ook meteen klaar om in te trekken, ze hoeven alleen nog maar op aangesloten en op de plek gezet te worden. Sommige standaard chalet-modellen zijn een beetje outdated. Als je zelf een chalet laat bouwen heb je hier natuurlijk geen last van. Betere isolatie, dubbel glas, zonnepanelen en een vloerverwarming zijn allemaal mogelijke opties om er voor te zorgen dat je chalet langer meegaat én milieuvriendelijker is.

Een budget

Tuurlijk, je hebt een budget. Heel logisch en handig! Chaletbouw met een budget is natuurlijk ook zeker mogelijk. Hoe? Dat wordt je hier uitgelegd.

 

Kies voor een vlak terrein, dan kun je geld besparen op grondwerken aangezien het bouwen op een heuvel lastig is. Zoek ook naar grond die al aansluitingen heeft, dat is nog een geldbesparende tip. Besteed niet teveel geld aan het ontwerp, kies voor een makkelijk of al vaker gebruikt model waar je een paar aanpassingen aan kunt maken indien nodig.

 

Je kunt ook geld besparen op de lay-out door de duurste onderdelen te beperken tot een minimum, bijvoorbeeld het dak. Nee, je hoeft echt niet een chalet te nemen zonder dak, maar het maximaliseren van het bewoonbare oppervlakte onder een zo klein mogelijk dak geeft de beste waarde. Vanwege de belasting van het dak (indien je een chalet plaatst in een gebied met veel sneeuw en/of regen) en het isoleren ervan zijn daken van chalets een kostbaar onderdeel van het huisje.

 

Binnenshuis kun je de ruimte zo inrichten om badkamers, keukens en andere ruimtes die sanitair nodig hebben op elkaar af te stemmen. Vereenvoudiging van de waterleidingen en afvoer door het huis zal de kosten verlagen, zonder dat er grote optische wijzigingen nodig zijn.