Wat zijn de energiekosten voor een huishouden?

Elke huishouden, groot of klein heeft te maken met een maandelijks terugkerende
energierekening. Deze kosten worden gemaakt voor het verbruik van gas, elektriciteit en water. De mens kan tegenwoordig niet meer zonder gas, elektriciteit en water, waardoor iedereen de energiekosten zal moeten voldoen. Afhankelijk van de grootte van een huishouden, zullen deze kosten meer of minder zijn. Wat gelijk blijft, zijn de kosten voor de meters. Deze zijn natuurlijk nodig om het verbruik in kaart te brengen. Wat zijn eigenlijk de gemiddelde kosten voor deze basisvoorzieningen?

Waterverbruik in kaart

Voor jouw persoonlijke situatie is dat niet zomaar duidelijk. Hiervoor kun je wel op internet zoeken naar verschillende websites, waar je een berekening kunt uitvoeren. Globaal gezien verbruikt een eenpersoonshuishouden meer dan 46000 liter water per jaar! Water gebruik je natuurlijk voor het toilet (zes tot negen liter) en om (jezelf) te wassen. Voor vijf minuten douchen spoelt er vijfenvijftig liter water weg. Met een half uur in bad bespaar je dan aanzienlijk. Een bad vult zich namelijk met ongeveer honderdtien liter. Al aardig wat liter water en denk ook aan wat je nodig hebt met koken. En hoe vaak per dag was jij je handen?

Elektriciteit kost duurder

Een tweepersoonshuishouden zal voor bovenstaande situatie zo’n vijftien euro in de maand kwijt zijn. Voor elektriciteit geldt ook, dat dit afhankelijk is van het huishouden en de hoeveelheid apparaten in huis, plus de wijze van gebruik hiervan. Volgens statistieken gebruikt een tweepersoonshuishouden gemiddeld 3500 kWh aan elektriciteit. De kosten hiervan zijn liggen tussen de vijftig en zestig euro. Op deze kostenpost kun je echter aanzienlijk besparen, door bijvoorbeeld het gebruik van energiezuinige apparaten, stekkers uit de stopcontacten halen en lichten vervangen door ledverlichting. Op internet zijn nog veel meer tips om te besparen te vinden. Kijk dus naar verschillende energieleveranciers.

Gas is het allerduurst

En dan is er nog het verbruik van gas. De meeste huishoudens hebben gas nodig om het huis te verwarmen en/ of het verwarmen van water. En bij het gebruik van een gasfornuis natuurlijk. Het is lastig om het gasverbruik precies in kaart te brengen, doordat er zoveel verschillende oppervlaktes aan woningen bestaan. Hoeveel personen er in een woning wonen is hierbij minder van belang. Het leven in een flat zou gemiddeld vijfentachtig euro aan gas kosten. Voor een tussenwoning liggen de gaskosten tussen de honderd en honderd tien euro en een twee-onder-een-kap woning is hieraan maandelijks honderdvijfendertig euro kwijt. Zoek dus naar de goedkoopste energieleverancier.