Page
Tips voor een houten woning

Tips voor een houten woning

Ieder huis moet goed onderhouden worden, ongeacht het materiaal waarvan het is gemaakt. Op deze manier kun  je ervoor zorgen dat het lang meegaat. Betonnen huizen moeten bijvoorbeeld goed uitharden, winterklaar worden gemaakt en regelmatig worden onderhouden. Als je huis voornamelijk van staal is, moet je het regelmatig zowel van binnen als van buiten schoonmaken en andere onderhoudsmaatregelen nemen. En als je een houten huis hebt, wil je ervoor zorgen dat het er mooi blijft uitzien. Met deze tips houd je je houtem huis in goede staat!

Kies de juiste beits of verf

Je moet de juiste beits of verf kiezen om je houten huis goed te beschermen. Het gaat niet alleen om hoe het eruitziet, maar ook om hoe het hout kan beschermen tegen water en weer. Als je het hout goed behandelt en afwerkt, blijft het niet alleen langer mooi, maar gaat het ook langer mee. Het is slim om advies te vragen aan experts wanneer je de juiste producten kiest. De keuze is namelijk afhankelijk van het type hout en hoeveel het wordt blootgesteld aan het weer. De juiste keuze kan echt het verschil maken tussen een houten huis dat snel achteruitgaat en een dat er jarenlang prachtig uitziet.

Bescherm je woning tegen ongedierte

Daarnaast moet je je houten huis beschermen tegen houtaantastende insecten en ander ongedierte, want niemand wil erachter komen dat hun huis wordt aangetast door deze schadelijke beestjes. Vertrouw dus niet op verzekeringen, maar neem actief maatregelen. Laat een betrouwbare ongediertebestrijder regelmatig inspecties uitvoeren en preventieve stappen nemen, zoals het behandelen van het hout met middelen die insecten op afstand houden en ervoor zorgen dat mogelijke toegangspunten worden afgesloten. Door vooruit te denken en actie te ondernemen voordat de plaag toeslaat, kun je dure schade aan je huis voorkomen.

Voor regelmatig professionele inspecties uit

Het is slim om regelmatig een professionele inspectie te laten doen, zelfs als je als huiseigenaar zelf al goed oplet. Het is aan te raden om jaarlijks een deskundige inspecteur te laten langskomen om je houten huis grondig te bekijken. Deze inspecteurs hebben de kennis om te zoeken naar tekenen van houtschade die voor de meeste mensen moeilijk te herkennen zijn. Ze kijken niet alleen naar de structuur, maar ook naar de kozijnen, vloeren en andere belangrijke delen van je huis. Daarnaast maken ze het ontmossen van dak een fluitje van een cent. Met deze inspecties kun je mogelijke problemen vroegtijdig ontdekken en aanpakken, waardoor de levensduur van je houten huis wordt verlengd.

Bescherm je huis tegen het weer

Ook kun je stappen nemen om je woning te beschermen tegen het weer. Voor de terrassen en buitenmuren kun je lak gebruiken om ze te beschermen tegen vorst, wind, regen en te veel zonlicht. Als je exotische houtsoorten hebt, zoals cocobolo uit Midden-Amerika of padauk uit Afrika, zoek dan naar speciale oliën die speciaal zijn gemaakt voor deze zeldzame houtsoorten. Deze oliën bieden extra bescherming en zorgen ervoor dat het hout zijn natuurlijke schoonheid behoudt. Wil jij je houten woning ook zo goed mogelijk beschermen? Volg dan deze tips!