Page
Een houten huis kopen of bouwen? Alles wat u moet weten

Een houten huis kopen of bouwen? Alles wat u moet weten

Houten huisjes zijn de laatste jaren heel populair, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Het karakter en uiterlijk van een houten huis is niet met andere woningen te vergelijken. Als u een houten huis wilt moet u echter niet alleen naar het uiterlijk kijken. Dat een houten huisje mooi is weten we immers allemaal, maar er zijn nog veel meer dingen die bij dit type woning komen kijken.

Een houten huis kopen of bouwen?

Als u beslist in een houten huis wilt wonen dan kunt u een bestaand huis kopen of uw eigen huis bouwen. Wanneer u een bestaand houten huis koopt is het belangrijk dat u een grondige inspectie laat uitvoeren. Hout wat er op het eerste gezicht goed uitziet kan bij nadere inspectie tekenen van rotting en verval tonen. Het voordeel van uw eigen huis bouwen is dat u het helemaal naar uw eigen zin kunt maken. U kunt zelf de kamerindeling en het aantal kamers bepalen. Heeft u altijd al een mancave willen hebben om een na een lange werkdag bij te komen onder het genot van een koud biertje en een spelletje dice. Of wellicht droomt u van een eigen wellness kamer voor meditatie, yoga en andere mindfulness activiteiten. Wanneer u een eigen houten huis bouwt zijn de mogelijkheden eindeloos. Er komt natuurlijk wel van alles bij kijken, zoals een bouwvergunning en de juiste houtsoort kiezen. Daarom kan het geen kwaad om een specialist in te huren. Een houtbouw specialisten team kan u alles uitleggen over het proces van een houten huis ontwerpen en bouwen.

De voordelen van een houten huis

Hout is een geliefd bouwmateriaal dat een degelijke bescherming tegen slecht weer biedt. Dit materiaal is goed bestand tegen slijtage door weersomstandigheden als de zon, wind en vochtigheid. Door zijn hoge duurzaamheid gaat hout ook erg lang mee wat een belangrijke eigenschap is voor uw woning. De natuurlijke isolatie die hout biedt zorgt er ook voor dat uw woning is winter warm is en in de zomer koel. Wat betreft duurzaamheid is hout een van de beste materialen beschikbaar. Tijdens de constructie van hout wordt namelijk vrij weinig water verbruikt. Daarbij kost het drogen en verwerken van hout weinig energie. Hierdoor is dit materiaal geschikt voor een snelle constructie. Daarnaast kunnen we hout als een hernieuwbare hulpbron beschouwen aangezien gekapte bomen redelijk gemakkelijk vervangen kunnen worden door nieuwe bomen. Hiervoor is het wel belangrijk dat u voor hout kiest dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Kortom, hout is een relatief goedkoop en duurzaam bouwmateriaal wat u gemakkelijk kunt toepassen.

De valkuilen van een houten huis

Huizen van hout zijn populair omdat ze er geweldig uitzien. Laat u echter te snel meevoeren door het charmante uiterlijk. Een houten huis dat er van een afstand goed uitziet, kan van dichtbij problemen vertonen. Hout is een natuurlijk materiaal waar u de nodige zorg aan moet besteden. Na verloop van tijd zal het net als andere bouwmaterialen verslechteren. Wanneer u hout gebruikt moet u er rekening mee houden dat het kwetsbaar is voor aanvallen van insecten, schimmels en ongedierte. Daarbij moet u hout regelmatig lakken zodat het zijn uv-, water- en weerbestendige eigenschappen behoudt. Een van de minpunten van hout is dat het gemakkelijker brandt dan andere bouwmaterialen. Er zijn echter een aantal nieuwe oplossingen die dit probleem enigszins kunnen verhelpen. Denk hierbij aan een speciale behandeling met vlamvertragende stoffen. Dankzij deze behandeling gaat de verbranding een stuk minder snel. Bovendien zijn de meest moderne houten huisjes lang niet zo onderhoudsintensief meer. Hout van de juiste kwaliteit maakt het verschil.