Zelf wateroverlast verhelpen, hoe doe je dat?
Als je wateroverlast hebt in huis, is dit erg vervelend. Het is daarom verstandig om na te denken over manieren waarop je mogelijke wateroverlast in huis kunt verhelpen. Als je wateroverlast hebt in huis, kan een dompelpomp uitkomst bieden. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op het soort dompelpomp dat je nodig hebt in bepaalde situaties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een vlakzuiger, vuilwaterpomp of een schoonwaterpomp.
Soort water verpompen
Om een goede keuze te kunnen maken voor een dompelpomp, is het verstandig om na te denken over het soort water dat je moet verpompen. Het soort water dat verpompt moet worden heeft namelijk invloed op de keuze van het type dompelpomp. Als er sprake is van schoon water, is in principe elke dompelpomp prima te gebruiken. In licht vervuild water zit zand, hierdoor is het water licht vertroebeld. Je kunt bijvoorbeeld denken aan badwater. Als we het hebben over vuil water, moet je denken aan water dat troebel is en waar grotere vaste delen in zitten. Tot slot zijn er ook dompelpompen die geschikt zijn voor zout water.
Pompcapaciteit en opvoerhoogte
Omdat je natuurlijk niet te lang wilt wachten bij het leegpompen van een bepaalde ruimte, is het verstandig om bij aankoop van een dompelpomp te letten op de pompcapaciteit. De pompcapaciteit bepaalt hoeveel liter per uur de pomp kan verpompen. Wil je dat het pompen snel gaat? Dan moet je naast de pompcapaciteit ook rekening houden met de opvoerhoogte. De opvoerhoogte bepaalt hoeveel meter water door een buis omhoog gepompt kan worden. Deze punten samen zijn verantwoordelijk voor de oppompsnelheid. Het is verstandig om dit ruim aan te houden. Als je bijvoorbeeld het water 7 meter opgepompt moet hebben, dan is het aan te raden om te kiezen voor een dompelpomp met een opvoerhoogte van 9 meter.