Wat is schakelmateriaal nu precies?

Schakelmateriaal is het verbindingselement tussen woning en het elektriciteitsnet. Het zorgt ervoor dat apparatuur ingeschakeld kan worden rechtstreeks vanuit de muur. De lichtknop. De dimmer. We kennen ze allemaal en maken er dagelijks gebruik van. Wat moet je weten over schakelmateriaal? Je leest het binnen dit artikel.

Deugdelijk schakelmateriaal

Schakelmateriaal biedt ons een groot gebruiksgemak. Het is dan wel van belang dat dit op de juiste manier verwerkt is binnen de muren en dat er geen sprake is van verouderde elektra, wat gevaarlijke situaties op kan leveren zoals brandgevaar door kortsluiting. Wie een andere woning koopt doet er dan ook verstandig aan om de woning te laten keuren op de staat van de aanwezige elektra.

Welk merk kies ik? Natuurlijk Hager Berker

Voor wie niet precies weet welk merk schakelmateriaal te kiezen raden wij Hager Berker aan. De collectie schakelmateriaal berker is namelijk niet alleen bijzonder uitgebreid, het merk biedt bovenal geavanceerde, hoogwaardige producten. Hager Berker is een waar begrip. En dat niet alleen op gebied van techniek, maar ook wat betreft het design. Kies uit een verscheidenheid aan kleurschakeringen, zoals wit, crème, maar ook antraciet, grijs, of zwart hoogglans. Want niet alleen het gebruikscomfort is van belang, maar ook het design is mede bepalend.

Grote verscheidenheid aan schakelmateriaal

Schakelmateriaal is in een grote verscheidenheid verkrijgbaar en biedt afzonderlijke functies. Om de juiste keuze te maken van plaatsing en type schakelmateriaal bepaal je allereerst welk schakelmateriaal op welke plek in de woning moet worden geïntegreerd.

Denk hierbij aan schakelmaterialen zoals:

 • Dimmers. Een populaire optie om de mate van lichtuitgave zelf te reguleren.
 • Lichtschakelaars. Ook bekend als de ‘aan/uit’ knop van het licht.
 • Stopcontacten. Noodzakelijk voor elektrische apparatuur.
 • Afdekplaten. Behuizing en bescherming van schakelmaterialen.
 • Schakelaars / contactpunten voor telefonie en televisie

Vele toepassingen mogelijk

Wat biedt de huidige generatie schakelmateriaal zoal?

Schakelaars kunnen tegenwoordig steeds meer. Te denken valt aan:

 • De kruisschakelaar. Een en dezelfde lamp valt hiermee vanaf verschillende plekken in een ruimte te bedienen.
 • Bewegingsschakelaar. Deze schakelt het licht aan bij beweging.
 • Een driestandenschakelaar. Hiermee is een apparaat in verschillende standen in te schakelen, zoals een luchtafvoersysteem.
 • Schakelaar voorzien van lichtpunt, zodat het gemakkelijk oriënteren is in het donker.

Moderne stopcontacten kunnen voorzien zijn van:

 • Randaarde, zodat apparatuur beschermd is.
 • USB aansluiting. Zeer handig, stopcontact en USB-oplader samen op een plek.
 • Kinderbeveiliging. Deze ingebouwde kinderbeveiliging zorgt ervoor dat je niet zelf in de weer hoeft met opplakbare elementen die ook nog eens ongemakkelijk in gebruik zijn.

Zo creëer je eenheid

Eenheid binnen je interieur straalt rust uit en zorgt voor een comfortabele woonbeleving. Ook het schakelmateriaal maakt hier onderdeel van uit. Door te kiezen voor hetzelfde merk schakelmateriaal in de hele woning, van de zelfde serie, geniet je overal van het juiste wooncomfort en ontstaat er geen stijlbreuk.

Door te kiezen voor hetzelfde merk wordt de plaatsing aanzienlijk makkelijker. Producten van dezelfde lijn kennen in principe allemaal dezelfde wijze van montage en hebben dezelfde vorm. Wie voor gebruiksgemak gaat en voor hoogwaardige toepassingen en design, kiest voor schakelmateriaal van Hager Berker.