Tips bij het verhuren van je woning

Heb je net een prachtige woning laten bouwen en ben je nu van plan om je huidige woning te verhuren? Omdat huizen niet allemaal even snel verkocht kunnen worden, staat ook het kabinet er achter om leegstaande woningen te verhuren. Wij geven je graag tips bij het verhuren van je woning.

Vergunning aanvragen
Wil jij je koopwoning verhuren? Dan heb je daar een vergunning voor nodig. Bij de gemeente kun je een vergunning voor tijdelijke verhuur van leegstaande woningen aanvragen. Als je de vergunning krijgt, zal deze worden verleend voor de duur van vijf jaar. Daarnaast heb je ook nog eens toestemming nodig van je hypotheekverstrekker. Zij hebben namelijk het recht om voorwaarden te verbinden aan hun toestemming. Zo kunnen bijvoorbeeld als voorwaarde stellen dat de huuropbrengst wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen. Het is verder ook nog relevant om je verzekeringsmaatschappij hierover te informeren. Dit kan namelijk ook invloed hebben op je lopende verzekeringen.

Huurprijs
Als jij je woning gaat verhuren op basis van de Leegstandwet , mag je zelf de hoogte van de huurprijs bepalen. Ook mag je als verhuurder tussentijds opzeggen als het contract geen einddatum heeft, dit moet minimaal drie maanden van te voren. Ook de huurder mag tussentijds opzeggen, dit moet minimaal één maand van te voren gebeuren als het contract geen einddatum heeft.

Huurbescherming
Als jij je woning verhuurt op basis van de Leegstandwet, dan geldt er geen uitgebreide huurbescherming zoals bij normale verhuur. Dit houdt ook in dat de huurder aan het einde van de huurcontract verplicht is om de woning te verlaten. Wat kun je doen als de huurder niet wilt vertrekken? Dan heb je als eigenaar van de woning het recht om bij de rechter een verzoek tot ontruiming in te dienen.