Wat is de beste manier om hout te laten drogen?

Ben je op zoek naar informatie hoe je hout het beste kunt laten drogen? Wij geven je in dit artikel graag een paar tips hoe je hout het beste kunt laten drogen, echter is het verstandig om een bedrijf in te schakelen die veel ervaring hebben met het drogen van hout.

 

  • Let op het houtsoort

Om erachter te komen wat de beste manier is om het hout te drogen is het belangrijk om te weten met welk soort hout je gaat werken. Het drogen van ieder houtsoort gaat namelijk op een ander manier. Soorten waar je hierbij kunt denken zijn bijvoorbeeld eikenhout of

grenenhout. Bedrijven die ervaring hebben met het drogen van hout weten vaak het beste op welke manier je dit kunt doen. Ook hebben dit soort bedrijven droogkamers waar elk soort houtsoort op de juiste manier gedroogd kan worden.

 

  • Hout duurzaam laten drogen

Een trend die steeds meer te zien is in Nederland, is dat steeds meer Nederlanders duurzaam willen gaan leven. Door op een duurzame manier het hout te drogen draagt dit bij aan een duurzamere samenleving. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van de warmte van een biomassacentrale. Bij een biomassacentrale worden afvalstoffen vernietigd, waarbij er warmte vrij komt, deze warmte kun je dan weer gebruiken om je hout te drogen.

Ook is het zo dat je door het hout duurzaam te laten drogen kun je voorkomen dat

het hout krom trekt. Hierdoor wordt het gedroogde hout makkelijker om te bewerken.

 

 

  • Hardhout of zachthout

Wanneer het houtsoort is vastgesteld, dan is het ook handig om te weten of je te maken hebt met zachthout of hardhout. Dit is namelijk van invloed op het droogproces, het proces van hardhout is namelijk anders dan het drogen van zachthout.

 

  • Laat je drooghout keuren

Door je hout te keuren weet je zeker dat het drogen op de juiste manier is gebeurd. Een droogmeester is namelijk op de hoogte van alles wat je moet weten op het gebied van het drogen van hout. Door aan het hout te ruiken en te voelen kunnen zij inschatten in welke periode het droogproces staat.

 

  • Houdt rekening met de dikte

Wanneer je werkt met hout dat dikker is dan 1 cm is het niet altijd mogelijk om het hout op de juiste manier te drogen. Het is namelijk zo dat het door de dikte niet altijd mogelijk is om goed door te dringen tot de diepte van het hout. Bij get drogen van hout is het namelijk niet de bedoeling dat de buitenkart droog is maar dat de binnenkant nog vochtig is.