Wat zijn de mogelijkheden van elektrische rolgordijnen in jouw woning?

Er zijn veel soorten raamdecoratie. Om een keuze te maken let je op zaken als vormgeving, kleur, budget en praktisch gebruiksgemak. Smaken verschillen maar voor veel huishoudens zijn elektrische rolgordijnen zeker een optie om serieus te overwegen. Je creëert er namelijk allerlei nieuwe mogelijkheden mee die we op deze pagina zullen opsommen.

Sfeervolle gordijnen. Foto: Somfy
Sfeervolle gordijnen. Foto: Somfy

Eenvoudig de ruimte inrichten

Hoe sluit je de gordijnen als er een grote bank in de weg staat? Deze vraag zul je nooit meer stellen met elektrische rolgordijnen in jouw woning. Dit voordeel heeft namelijk niets te maken met de raamdecoratie maar juist met de rest van je woning. Je hoeft geen rekening te houden met koordjes of schuifgordijnen als het systeem via een klein motortje werkt. Je komt niet eens meer in de buurt van de raamdecoratie om deze te bedienen. Zo kun je bij de verdere inrichting de focus leggen op comfort en styling.

Nooit meer een donker huis

Zeker in de donkere wintermaanden gaat de zon onder voordat de meeste mensen thuis zijn van hun werk. Dan staat de woning er verlaten bij. Met elektrische rolgordijnen laat je de gordijnen sluiten als de zon ondergaat. Je kunt dit koppelen met de verlichting zodat de woning er altijd bewoond uitziet. Dit zal de kans op inbraak reduceren wat uiteraard een mooi voordeel is. Er zijn nog meer slimme toepassingen om je huis veiliger te maken, kijk eens op somfy.be voor inspiratie.

Beter slapen met verduisterende gordijnen

Ben je op zoek naar manieren om jouw nachtrust te verbeteren? Misschien slaap je niet optimaal vanwege de gordijnen. Als de ruimte namelijk niet goed verduisterd wordt dan heeft dit invloed op de kwaliteit van slapen. Je kunt rolgordijnen kopen die voorzien zijn van een verduisterend doek. Dit hoeft geen donkere kleur te zijn, ook een wit gordijn kan geheel verduisterend zijn. Dit is ideaal op de kinderkamer, zo kun je de kamer donker maken als het buiten nog licht is in de zomer. Dan kunnen jouw kids de volgende dag uitgerust naar school toe gaan.

Draadloze bediening voor iedereen

Smart home toepassingen zijn begonnen als domotica oplossingen voor senioren en mensen met een beperking. Slimme gordijnen vereisen geen spierkracht en je hoeft er ook niet over na te denken. Later is deze technologie verder ontwikkeld voor een veel bredere doelgroep. Nu kan iedereen profiteren van elektrische rolgordijnen. De bediening is eenvoudig en het doek slijt minder snel omdat een motor meer nauwkeurig werkt.

Koppelen met andere smart home toepassingen

We hebben al eerder opgemerkt dat je raamdecoratie perfect kunt koppelen aan slimme verlichting, er is echter nog meer mogelijk. Denk aan een noodsituatie als er een alarm in werking treedt. Dan laat je alle lampen in de woning inschakelen en je laat de gordijnen automatisch openen. Je kunt ook een ‘dag’ en een ‘nacht’ voorkeursinstelling maken. Haal een slimme luidspreker in huis en je kunt handsfree jouw woning bedienen. Als je niet zo van virtuele assistenten houdt dan is het goed om te weten dat elektrische rolgordijnen ook gewoon met een ‘domme’ afstandsbediening gebruikt kunnen worden.