Huis bouwen of verbouwen? Dit heb je nodig

Een huis bouwen of verbouwen brengt altijd afval en puin met zich mee. Het is voor een optimale doorgang van werkzaamheden van belang dat de werkomgeving overzichtelijk en opgeruimd is. Een aanhangwagen huren biedt bijvoorbeeld uitkomst om puin en afval bij een kleine verbouwing op een gemakkelijke manier af te voeren. Voordat je met de verbouwing of het bouwen van het huis begint, start echter al de voorbereiding. Zo zijn er allerlei zaken die nodig zijn om aan de klus te beginnen.

Een budget
Een huis bouwen of verbouwen start altijd met een plan en voor de uitvoering van dat plan is er budget nodig. Daarom is het belangrijk om een financieel plan te maken voor de verschillende onderdelen. Denk aan materialen, maar ook aan het inhuren van vakmannen en het huren van groot materieel. Het budget bepaalt daarbij uiteraard wat de mogelijkheden en beperkingen zijn.

Vakmannen
Niet iedereen heeft de kennis en vaardigheden om zelfstandig een huis te bouwen of te verbouwen. Daarom is het belangrijk om te kijken welke werkzaamheden je wel zelf kan verrichten en voor welke klussen er vakmannen nodig zijn. Uiteraard is het financieel gezien gunstig om zelf een deel van de werkzaamheden te verrichten. Bijvoorbeeld bij een relatief eenvoudige verbouwing van een keuken om dan zelf de sloopwerkzaamheden uit te voeren. Het puin is dan zoals gezegd met een gehuurde aanhangwagen af te voeren.

Materieel huren
Het is niet altijd nodig om zelf al het materieel en gereedschappen aan te schaffen die je voor de verbouwing of het bouwen van een huis nodig hebt. Het is zelfs voordeliger om de keuze voor het huren van materieel te maken. Een hoogwerker huren op tijdelijke basis is natuurlijk goedkoper dan er zelf een aan te schaffen. Bovendien heb je de hoogwerker niet meer nodig als de klus op hoogte eenmaal klaar is. Er zijn overigens verschillende hoogwerkers te onderscheiden voor de verhuur, zoals hoogwerkers die geschikt zijn voor ruw terrein. Deze komen van pas bij nieuwbouwhuizen die op ruw terrein worden gebouwd.

Eventuele vergunningen
Het is voordat je gaat verbouwen of bouwen altijd handig om even te controleren of er een vergunning benodigd is voor het betreffende bouwwerk. Informeer daarom bij de gemeente of er een vergunning moet komen alvorens je met de bouwwerkzaamheden van start gaat. Er is wellicht een bouwvergunning of een omgevingsvergunning vereist. Ook kan het zijn dat de medewerker van een architect nodig is.