Hoe lang gaat plexiglas mee buitenshuis?

Niet veel mensen weten het, maar de officiële naam van plexiglas is acrylaat. Plexiglas is in veel diktes en stevigheid verkrijgbaar. Ook kunnen de toepassingen breed uiteenlopen. Plexiglas is zeer multi-inzetbaar; iets wat o.a. gebleken is tijdens de Corona periode. Om luchtstromen te weren werd er volop gebruik gemaakt van plexiglas. Daarnaast wordt plexiglas, ook bekend als perspex, voor tal van andere doeleinden gebruikt, zowel functioneel als decoratief. Plexiglas is ook buitenshuis in brede mate te gebruiken, waar meestal polycarbonaat voor wordt gebruikt. In dit artikel kijken we naar de levensduur van plexiglas voor buitengebruik.

Plexiglas of glas?

Plexiglas is een kunststof, iets wat niet geldt voor gewoon glas. Ten opzichte van glas kent plexiglas enkele belangrijke voordelen. Zo is het materiaal niet alleen sterker dan glas, ook is het lichter in gewicht, veiliger, duurzaam en zeer goed te bewerken. Nog een belangrijk voordeel is dat plexiglas, afhankelijk van de dikte, zeer moeilijk breekbaar is en flexibeler is. Bij plexiglas hoef je dus niet bang te zijn voor een barst in de ruit, of voor gevaarlijke situaties met scherven. Wel is het zo dat plexiglas krasgevoeliger is dan glas. Doordat het een relatief zacht materiaal is kunnen er sneller zichtbare krassen op ontstaan.

Plexiglas (polycarbonaat) voor buiten

Steeds vaker wordt er buitenshuis voor het gebruik van plexiglas -in de vorm van polycarbonaat -gekozen. Daken van pergola’s, dakplaten van schuren, overkappingen; ze kunnen allemaal uit dakplaten van polycarbonaat bestaan. Dakplaten van polycarbonaat -ook bekend als golfplaten- zijn bijzonder sterk ten eerste en flexibel in toepassing. Golfplaten zijn echter onderdeel van polycarbonaat dakplaten, er bestaat daarnaast een zeer uitgebreid assortiment in allerlei uitvoeringen. Polycarbonaat platen zijn tot wel 250 maal slagvaster dan glasplaten, waardoor zij vaak gebruikt worden als veiligheidsbeglazing. Daarbij is dit materiaal, wat behoort tot de thermoplastische polymeren, zeer goed in de meest uiteenlopende vormen om te smelten, wat het product tevens ideaal in gebruik maakt.

Polycarbonaat dakplaten zijn bijzonder gemakkelijk in gebruik en gaan circa 20 tot 30 jaar mee. Het is tevens bijzonder goed hitte- als vorstbestendig en ook nog eens onderhoudsarm.

Toepassingen voor buiten

Polycarbonaat platen worden buitenshuis zeer vaak gebruikt, zowel particulier maar vooral ook vaak door bedrijven. Overal kom je eigenlijk polycarbonaat dakplaten tegen.

  • Veranda’s, overkappingen en pergola’s zijn vaak voorzien van polycarbonaat platen. Het zijn lichtgewichten met grote kracht die ook nog eens een zonwerende functie bieden doordat zij UV straling weren.
  • Dakplaten en golfplaten zijn zeer gemakkelijk te plaatsen op schuren, afdakjes en overige bouwwerken.

Niet alleen zijn polycarbonaat dakplaten licht van gewicht, zij kennen ook een brandvertragende functie, wat een stuk extra veiligheid biedt.

Polycarbonaat dakplaten op maat laten maken

Wie besloten heeft om te kiezen voor polycarbonaat dakplaten kan deze gemakkelijk online bestellen. Er bestaat een zeer ruime keuze en de maten zijn online allemaal door te voeren. Speciaalzaken bieden een zeer ruim assortiment, de bouwmarkt is dus niet de eerste keuze om deze dakplaten te bestellen, daar het assortiment doorgaans gering is.