Page
Een aluminium overkapping, het ideale verlengstuk van je huis

Een aluminium overkapping, het ideale verlengstuk van je huis

Een aluminium overkapping is een constructie die in het algemeen gebruikt wordt om een buitenruimte te overdekken. Het scala loopt van eenvoudige luifels tot grotere structuren. Hiermee wordt bescherming geboden tegen regen en zon, kortom tegen allerlei mogelijke weersinvloeden. Het verlengt de seizoenen en geeft extra licht en ruimte aan je huis en cachet aan je tuin.

Waarom kiezen voor een aluminium overkapping?

Aluminium, is zoals de meeste mensen wel weten, veel lichter van gewicht dan andere metalen. Het is van nature bestand tegen roesten, waardoor het in het bijzonder erg goed bruikbaar is voor toepassing in de buitenlucht. Bovendien heeft dit materiaal niet veel onderhoud nodig. Af en toe een schoonmaakbeurt is genoeg, geen gedoe dus met regelmatige verfbeurten. Door het lage gewicht van aluminium is het makkelijker en sneller te installeren. Ook is het mogelijk met aluminium grote overspanningen te creëren zonder aanvullende zware ondersteunende structuren.

De esthetische aspecten van aluminium overkapping

Overkappingen zijn te maken in allerlei stijlen en afwerkingen die passen bij je huis, tuin en jouw smaak. Er zijn klassiekere modellen, bijvoorbeeld voor de erg populaire jaren-30 woningen, maar ook strakkere uitvoeringen voor nieuwbouwhuizen. Uiteraard is er de keuze uit een groot palet van kleuren naast het blanke aluminium. Tegenwoordig wordt vaak gekozen voor antraciet of zwart, vaak in een matte afwerking. Heel stijlvol en tegelijkertijd neutraal! Andere kleuren zijn natuurlijk ook mogelijk. Doordat het dak vaak grotendeels in glas kan worden uitgvoerd geeft dat een enorm ruimtelijk gevoel en door het plaatsen van glazen schuifdeuren kun je op ieder moment van je tuin genieten. Zo haal je het buitenleven naar binnen!

De overkapping als carport

De overkapping is prima bruikbaar voor bescherming van auto’s, fietsen en andere vervoersmiddelen. Dit is een prima bescherming van uw voertuigen tegen de weersinvloeden. Er hoeft niet direct een hele garage te worden gebouwd, want met een overkapping wordt die mooie auto of motor uitstekend beschermd tegen regen, sneeuw en niet te vergeten hagel! Op 2 manieren een goede investering; je kostbare vervoersmiddelen zijn beschermd en een overkapping voegt natuurlijk waarde toe aan het huis.

Bescherming van je buitenkeuken en overkapping van je zwembad

Als je van koken en eten in de buitenlucht houdt, dan is een aluminium overkapping prima om te dienen als bescherming voor je buitenkeuken. Voorzien van glazen wanden heb je een eetkamer in de tuin, die onder vrijwel alle weersomstandigheden gebruikt kan worden. Een overkapping kan ook prima gebruikt worden om het zwemseizoen te verlengen en/of je jacuzzi te overdekken. Het zou toch jammer zijn om dat zwembad en de jacuzzi alleen maar in de zomermaanden te gebruiken!

Aandachtspunten bij het ontwerpen en plaatsen van een overkapping

Het is allereerst erg belangrijk om na te gaan of er in jouw gemeente speciale voorschriften gelden ten aanzien van het plaatsen van overkappingen. In de regel geldt dat voor een oppervlakte tot 30 m2 geen omgevingsvergunning nodig is. Je moet dit wel altijd even checken met de gemeente omdat er omstandigheden kunnen zijn die desondanks een omgevingsvergunning vereisen. Bedenk hoe groot je de overkapping wilt hebben, in welke stijl en waar precies je de overkapping wilt plaatsen. Vaak worden overkappingen geplaatst over de volle breedte van de achtergevel. Als je de overkapping voorziet van glazen (schuif)wanden kun je er in alle jaargetijden gebruik van maken en voelt het ook als een echte uitbreiding van je huis. Bij een eventuele verkoop zal een mooie overkapping zeker zijn investering waard zijn. Met de juiste keuzes kun je jarenlang van je aanschaf genieten.