Hoe leidingen en de afvoer precies werken in huis

Aan ieder huis zitten heel wat leidingen en kabels verstopt achter de muren. De leidingen worden dagelijks gebruikt voor het transport van water en gas en de kabels voor elektriciteit.  Als je gaat douchen en koken heb je al heel wat van de leidingen gebruikt. Maar hoe stroomt water uit de kraan en waar gaat het uiteindelijk naartoe?

Waterleiding

De waterleiding is een leiding dat water transporteert van de ene plaats naar de andere. Uit de waterleiding stroomt schoon water en kan gebruikt worden om te drinken. De waterleidingbuizen lopen in de grond zodat huizen voorzien worden van schoonwater maar komen ook in huizen voor. Het water stroomt vanuit de hoofdleiding via de waterleidingbuizen naar de kranen en de sanitaire installaties in het huis. De waterleidingenbuizen kunnen van verschillende materialen vervaardigd zijn zoals kunststof, lood of koper. Vanwege het gezondheidsrisico dat lood met zich meebrengt worden loden waterleidingen niet meer gebruikt. Lood kan namelijk oplossen in het water dat stilstaat in de leidingen met als gevolg dat je loodvergiftiging kan oplopen als je dit water consumeert. Koperen waterleidingbuizen zijn redelijk flexibel en lenen zich goed voor het maken van verschillende bochten. Koperen leidingen kunnen door middel van messing snelkoppelingen aan elkaar bevestigd worden. Ze kunnen ook gesoldeerd worden met soldeertin. Hierbij  mag het soldeertin geen lood bevatten omdat lood schadelijk is voor de gezondheid van de mens.  Waterleidingen gemaakt van kunsstof worden steeds meer gebruikt omdat ze makkelijk met lijm aan elkaar bevestig kunnen worden en ook niet duur zijn.

Afvoer

Het water dat niet meer gebruikt kan worden is afvalwater en moet afgevoerd worden. Al het afvalwater loopt via sanitaire afvoerleidingen het huis uit en komt terecht in de grotere buizen die onder de straten lopen, de rioolbuizen. De sanitaire afvoerleidingen bestaan uit kunststofbuizen die waterdicht zijn en waarop je makkelijk andere buizen of hulpstukken kunt aansluiten. Het beste is om te kiezen voor dikke hittebestendige buizen voor je afvoer. De afvoerbuizen moeten schuin of recht naar beneden lopen zodat het afvalwater kan wegstromen. De afvoer kan soms een hele vieze geur in je keuken of badkamer verspreiden.  Om deze vieze geur uit de gootsteen of het riool te voorkomen kun je een reukafsluiter of sifon plaatsen tussen de sanitaire installaties en de afvoerbuizen. Belangrijk is ook dat de leiding ontlucht wordt om te voorkomen dat de sifons droog staan.

Tips bij het plaatsen van afvoerbuizen:

  • Bedenk zorgvuldig over de plek goed waar de afvoerbuizen geplaatst worden.
  • Neem advies van een architect en houd hem al jouw bouwplannen voor. Architecten hebben ook kennis over afvoerleidingen.
  • De afvoerbuizen kunnen voor geluidsoverlast zorgen. Leg ze daarom aan op plekken waar je minder last hiervan zult hebben.
  • Je kunt ook gebruikt maken van geluidsarme buizen of gewoonweg de leidingen isoleren.

 

Gasleiding

Gasleidingen worden gebruikt voor het transport van allerlei stoffen in gasvorm. Het zijn buizen gemaakt van een metaallegering of kunststof. Voor gasleidingen in huis is kunsstof niet toegstaan vanwege het brandgevaar van dit materiaal. De gasleidingen in huizen zijn daarom van koper of roestvrij staal.

 

Loodgieters houden zich niet alleen bezig met de installatie van gas, water en sanitair. Ook voor verstoppingen in de afvoer, lekkages van leidingen en nog veel meer kun je terecht bij een erkend loodgietersbedrijf.