Page
Tips voor het financieren van een verbouwing

Tips voor het financieren van een verbouwing

Tips voor het financieren van een verbouwing

U denkt aan het verbouwen van uw woning. Misschien is er achterstallig onderhoud, een gedateerde keuken die gemoderniseerd mag worden, of u bent voornemens om uw woning uit te breiden en te verduurzamen. Er kunnen vele redenen aan ten grondslag liggen om een woning te verbouwen, maar één ding is zeker: een verbouwing kost geld! Verbouwingen kunnen veel kosten met zich meebrengen. Misschien hebt u hier in de loop der jaren voor gespaard en dus geld opzij gezet. Is dit niet het geval, dan kunt u in de meeste gevallen geld lenen voor de verbouwing. Hoe u dat aanpakt, leest u hier.

Wat behelst de verbouwing?

Zodra u besloten hebt de verbouwing via een persoonlijke lening dan wel een hypotheek te laten verlopen, doet het er toe wat u precies laat verbouwen. Banken en overige financiële instellingen willen in sommige gevallen namelijk tot wel 106% van de woningwaarde onderbrengen in een hypotheek, mits de verbouwing volledig wordt toegewijd aan verduurzaming van de woning. Bent u dus van plan om energiebesparende maatregelen te gaan treffen, zoals het plaatsen van HR (drie)dubbel glas, isolatie van de woning, plaatsen van zonnepanelen, het integreren van een warmtepomp en dergelijke, dan kunt u in bepaalde gevallen dus meer geld lenen.

Wie een ‘gewone’ verbouwing laat uitvoeren, die geen meerwaarde biedt aan verduurzaming, kan tot 100% van de dan geldende woningwaarde lenen – mits de financiële instelling hiermee akkoord gaat uiteraard.

Geld lenen voor de verbouwing, wat is de beste keuze?

Op diverse wijze kun je geld lenen voor de verbouwing. De bestaande hypotheek kan eventueel worden uitgebreid. Daarnaast kan er een tweede hypotheek worden afgenomen. Vaak is het dan wel noodzakelijk dat de woning een overwaarde heeft opgebouwd en er natuurlijk al een interessant bedrag is afgelost. Is dit niet het geval, dan is er geen ruimte om een tweede hypotheek te nemen of de bestaande hypotheek uit te breiden.

Let op: bij het aangaan van een tweede hypotheek of uitbreiding van de lopende hypotheek zul je extra kosten moeten maken. Zo zal er een taxatie moeten plaatsvinden van de woning, aangezien de geldverstrekker de exacte woningwaarde tot zijn beschikking moet hebben. Daarnaast zul je opnieuw langs de notaris moeten. Toch vinden sommige woningbezitters deze optie interessant, aangezien de hypotheekrente vaak een stuk lager ligt dan die van een persoonlijke lening. Toch kun je jezelf afvragen of deze redenatie wel zo slim is. Want moet je nog 20 jaar aflossen, dan wordt dat stukje extra lening -ondanks die lage rente- toch wel erg duur.

Doen: Persoonlijke lening simuleren

Om er achter te komen wat je nieuwe maandlasten worden indien je een persoonlijke lening aangaat, vormt een lening simuleren op voorhand een mooie indicatie. Dankzij de simulatie ga je als het ware een lening aan (fictief uiteraard), door de gevraagde gegevens in te vullen. Hierop volgt een geautomatiseerde berekening van het geldbedrag wat je wilt lenen en welke maandlasten hierbij komen kijken. Meegenomen hierin wordt uiteraard de gewenste looptijd en het rentepercentage wat daarbij geldt. Zo kun je op voorhand een heldere berekening krijgen van de gewenste lening.