Page
Chalet schilderen? Tips en trucs!

Chalet schilderen? Tips en trucs!

Een huisje van hout, zoals een blokhut of chalet, creëert een warme en gezellige sfeer. Het zichtbare hout toont de natuurlijke uitstraling en kleur ervan. Toch is het is nodig om het hout te beschermen om te voorkomen dat het gaat rotten. In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

Gebruik houtbeits voor je chalet

Als je een nieuw chalet hebt dat nog niet behandeld is, is het belangrijk om het snel te behandelen met houtbeits of dekkende verf. Op die manier zorg je ervoor dat het chalet langer meegaat. Wij raden aan om een chalet te behandelen met beits of voedende olie. Een laklaag sluit de poriën namelijk af met een synthetische filmvormende lak, waardoor de natuurlijke eigenschappen van het hout verzwakt worden. Hierdoor verdwijnt het levendige karakter van het hout en ziet het oppervlak er kunstmatig uit. Hoewel het op korte termijn bescherming biedt, is het geen goede optie. Je kunt beter een schilder in Knokke raadplegen voor het beste resultaat.

Impregneren

Door je chalet te impregneren, verleng je de levensduur ervan. Het impregneren biedt bescherming tegen weersinvloeden, maar vervangt geen verf of beits. Als je chalet onder hoge druk geïmpregneerd is, is het niet per se nodig om het hout opnieuw te behandelen. Toch raden we aan om het te behandelen met beits voor extra bescherming. Geïmpregneerd hout kan meer vocht doorlaten dan geverfd hout, maar heeft minder kans op schimmelvorming. Bij de aankoop van je chalet kun je ervoor kiezen om het te laten impregneren. Let op: geïmpregneerd hout kan een andere of donkerdere kleur hebben wanneer je het later behandelt met olie of beits.

Goed schoonmaken

Voordat je begint met schilderen, is het belangrijk om het hele chalet grondig schoon te maken en vrij te houden van stof. Zorg ervoor dat er geen zand of ander vuil op het hout aanwezig is. Gebruik een zachte bezem om dit te verwijderen. Vervolgens moet je het chalet schoonmaken met warm water. Je moet alle delen van het chalet grondig reinigen. Laat het daarna goed drogen voordat je verder gaat met het schilderwerk.